"Botaş'ın zararını doğalgaz kullanmayanlar ödüyor"

"Botaş'ın zararını doğalgaz kullanmayanlar ödüyor"

Zorlu Enerji Doğalgaz Grubu Genel Müdürü Fuat Celepci, 'Doğalgaz kullanmayan çapraz sübvansiyon nedeniyle Botaş'ın karşı karşıya kaldığı zararı ödemek zorunda kalıyor' diye konuştu.

"Botaş'ın zararını doğalgaz kullanmayanlar ödüyor"
16px
24px
05.10.2017 11:01
ABONE OLgoogle

Yıllardır zarar eden fakat 2016'da ödediği 1,9 milyar lira vergiyle kurumlar vergisi rekortmeni olan Botaş'a sektörden tepki geldi.

Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen 18.Uluslararası Enerji Konferansı'nda konuşan Zorlu Enerji Doğalgaz Grubu Genel Müdürü Fuat Celepci, Botaş'ın zararının doğalgaz kullanmayanların ödediği vergilerle kompanse edildiğini söyledi.

BOTAŞ'ın 4 Milyarlık borcu da vatandaşın sırtında

Enerji anlamında Türkiye'nin son 15 yılı iyi değerlendiremediğini kaydeden Celepci, "Zamanı iyi değerlendirebilseydik bugün Türkiye'nin enerji merkezi olma adına birçok kaygısını gidermiş olacaktık. 15 yıllık süreç içerisinde enerji piyasası ikincil mevzuatı hazırlandı. Bu mevzuatlar dönem içerisinde revize edildi fakat enerji merkezi olması adına atılması gereken gerçek adımlar unutuldu" diye konuştu. 

Botaş, doğalgazı aboneye iki kat pahalıya satıyor

BOTAŞ KATAR'DAN LNG ALACAK

Doğalgaz fiyatı konusunda Bakanlıkta, yönetimlerde kontrol kaygısının olduğuna dikkat çeken Celepci, "Petrol piyasası serbestleşti ve petrol fiyatlarının her gün Türkiye'de inip çıktığını duyuyoruz. Elektrik piyasasında aynı altyapı kuruldu. EPİAŞ'ta fiyatlar arz ve talebe göre belirleniyor. Doğalgaz piyasasının üzerindeki kontrol kaygısını anlamıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Herkesin merak ettiği vergi şampiyonunun kim olduğu ortaya çıktı...

"BOTAŞ'IN ZARARI BİZİM SIRTIMIZDAN KOMPANSE EDİLİYOR"

Türkiye'de 13 milyon doğalgaz abonesi bulunduğunu, yaklaşık 40 milyon kullanıcı olduğunu hatırlatan Celepci sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de elektrik 80 milyona hitap ediyor, petrol deseniz keza öyle. Gaz fiyatını kontrol etme arzusundan kendimizi kurtardığımızda bu piyasanın hızlı bir şekilde evrim geçireceğini düşünüyoruz. Türkiye'deki gaz fiyatının ucuz olduğu söyleniyor fakat sübvanse edilmiş gaz fiyatının ucuzluğu açıkçası suni bir ucuzluk. Botaş'ın çapraz sübvansiyonla zarar ediyor olmasının, zararın bizim sırtımızdan doğalgaz kullanmayanların ödediği vergilerle kompanse edildiği bilinen bir gerçek.

Ucuz gaz temin edeceğiz diye gaz kullanmayanların üzerine Botaş'ın zararını vergilerle transfer etmesini haklı bir yaklaşım olarak görmüyoruz. Gaz kullanmayan çapraz sübvansiyon nedeniyle Botaş'ın karşı karşıya kaldığı zararı ödemek zorunda kalıyor." 

"DEVLET TARAFINDAN BASKILANMIŞ FİYATLA KARŞI KARŞIYAYIZ"

BOTAŞ Doğalgaz İşletme ve Piyasa İşlemleri Bölge Müdürü Yılmaz Demir ise, "Serbest piyasa diyoruz ama devlet tarafından baskılanmış fiyatla karşı karşıyayız" açıklamasında bulundu.

Yaklaşık 10 yıldır karar mekanizmalarına yakın çalıştığını kaydeden Demir, özel sektörde son 2 yıldaki kadar spot piyasaya girme isteği görmediklerini dile getirerek "Bugün böyle ama yarın da böyle olacak diye bir şey söz konusu değil" diye konuştu. 

Ceren Dilekçi/BusinessHT

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde