Dört elektrik taahhüt şirketinden konkordato kararı

Dört elektrik taahhüt şirketinden konkordato kararı

Tellioğlu Group bünyesindeki Avrasya Enerji, Datel Tellioğlu Mühendislik, 3 Eksen Enerji, Mardiva İnşaat’ın üç aylık konkordato talepleri kabul edildi. 

Dört elektrik taahhüt şirketinden konkordato kararı
16px
24px
25.04.2024 00:02Güncelleme: 25.04.2024 00:03
ABONE OLgoogle

Enerji sektörüne yönelik müteahhitlik hizmetleriyle tanınan Tellioğlu Group şirketlerinden; Avrasya Enerji, Datel Tellioğlu Mühendislik, 3 Eksen Enerji, Mardiva İnşaat ile Behzat Tellioğlu ve Azat Tellioğlu hakkında 3 aylık konkordato mühleti verildi. Ankara 3’üncü Asliye Ticaret Mahkemesi, borçların yeniden yapılandırılması projesi olan konkordato ön projesinin uygulanabilmesi için söz konusu şirketlerin mehil talebini kabul etti. Talep sahiplerine 3 aylık geçici mühlet verilmesine hükmeden mahkeme, borçluların mal varlıklarının muhafazası tedbir kararı verdi. Üç aylık süre 15 Nisan 2024 tarihi itibariyle işlemeye başladı, 15 Temmuz 2024 günü sona erecek. Ankara 3’üncü Asliye Ticaret Mahkemesi, duruşma tarihini ise ‘4 Temmuz 2024 günü saat 12.00’ olarak ilan etti. 

Enerjigünlüğü’nün haberine göre, Datel, başta Türkiye Elektrik İletim AŞ TEİAŞ olmak üzere pek çok kamu ve özel sektör ihalesinde önemli taahhütleri yerine getirmiş bir firma olarak biliniyor. Şirket, aldığı iletim hattı ve trafo merkezi ihaleleri ile sektörün önde gelen firmaları arasında yer alıyor. 
Yakın zamanda Anadolu Elektrik, Göktekin Enerji, trafo üreticisi Next Enerji ve Yılmaz Elektrik gibi enerji sektörünün büyük şirketleri yaşadıkları mali sorunları aşamayıp konkordato talebinde bulunmuşlardı.  

MALİYETLER ARTTI, HESAPLAR BOZULDU
  
Yüksek enflasyon, döviz kurlarındaki yükseliş, işçilik ve malzeme fiyatlarındaki hızlı artış nedeniyle inşaat - taahhüt firmalarının zor durumda olduğuna ilişkin haberler bir süredir basında yer alıyor. Sektör temsilcilerinin sıkıntılarını dile getirmek için ilgili bakanlıklar ve kamu kuruluşları nezdinde çeşitli görüşmeler yaptıkları biliniyor. 

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Devletin ihalelerinde müteahhitlere verilen fiyat farkı ve süre uzatma hakkının sorunları çözmeye yetmediğini ifade eden sektör kaynakları, sözleşmesi olan çok sayıda şirketin işlerini durdurduğunu ve iş yapamaz hale geldiklerini belirtiyorlar. Devlet ‘dur’ demezse pek çok şirketin sonunun aynı olacağı kaydediliyor. 
Sektör temsilcilerine göre adım adım iflasa sürüklenen şirketlere ’tasfiye hakkı’ verilmesi tek çözüm olarak görünüyor. Tasfiye hakkı alan firma, ek yükümlülükler altına girmeden aldığı ihaleyi feshedebiliyor.  

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde