30-35 şirket Türkiye’den gitmeye hazırlanıyor

30-35 şirket Türkiye’den gitmeye hazırlanıyor

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, “Dünya fiyatlarında hammaddeye ulaşılamıyor. 30-35 şirket sermayesini ve üretimini Mısır, Dubai ve Malezya’ya taşımaya hazırlanıyor. Altındaki kota sürdükçe ve dünya standartlarında fiyat olmadıkça Türkiye’de çıkış hızlanacak” dedi.

30-35 şirket Türkiye’den gitmeye hazırlanıyor
16px
24px
17.04.2024 07:29Güncelleme: 17.04.2024 07:32
ABONE OLgoogle

Necla DALAN

Mücevher ihracatçısı kilogramda 5 bin dolarla en çok katma değeri yaratan kesim. 2023 yılında ihracat yüzde 30 artışla 7,6 milyar dolara ulaştı. Altın kotası uygulaması mücevher ihracatçılarının uzun süredir şikayet ettiği ama sesini duyuramamaktan yakındığı bir konu. Dünya fiyatlarında hammaddeye erişim zorlaştığı için Türkiye’den ciddi bir yatırımcı çıkışının olacağı ihracatçı tarafından yapılan bir diğer önemli uyarıydı. Ve bu uyarı yakın zamanda gerçeğe dönüşmek üzere...

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, yerli ve yabancı 30-35 civarında firmanın yatırımlarını yurt dışına taşımak için ön hazırlıklara başladığını söyledi. Sektörün geleceğini tehdit eden gelişmeler yaşandığını vurgulayan Yakın, şöyle devam etti:

“SERMAYEYİ, ÜRETİMİ VE EN İYİ USTALARI GÖTÜRÜYORLAR”

“Sektör hammaddesine dünya standartlarında fiyatlardan ulaşamadığı için Mısır, Malezya ve Dubai’ye kaymaya başladı. Bu konuda uyarılarda bulunduk ve maalesef şimdi sermaye ve üretimlerini götürüyorlar. Sadece sermaye ve üretimi değil en iyi ustalarımızı da 5-10 bin dolar maaşlar vererek götürüyorlar. Bu durum hem sektörün önünü kapatıyor hem de ülkenin 50 yıllık emeğinin heba olmasına neden oluyor. Gerekli önlemler alınmazsa ülkeden çıkış çok daha hızlanacak.”

“YAPIMI SÜREN ÜRETİM MERKEZLERİ DE ATIL KALIR”

Burak Yakın ile daha önce yaptığımız bir sohbette sektörde 700 bin metrekare üretim merkezi olduğunu, Yenibosna ve Başakşehir’de üç büyük projenin devam ettiğini söylemişti. Bu gelişmeler ışında projeleri hatırlattığımda şunları söyledi:

“Toplam 275 bin metrekarelik bu tesisler iki yıl içinde teslim edilecek. Ama mevcut şartlarda 5-6 ay daha dayanmak mümkün görünmüyor. Herkes bu merkezlerden aldığı yerleri satacak, bu tesisler atıl kalacak.”

İHRACATTA TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

Bu arada ihracat verilerine bakıldığında tehlike çanları çalıyor. 1 Ocak-14 Nisan 2023 arasında 1 milyar 947 milyon 85 bin dolar olan ihracat bu yılın aynı döneminde yüzde 19,4 düşüşle 1 milyar 569 milyon 211 bin dolar olarak gerçekleşti.

300 bin kişinin çalıştığı, 3 milyon kişinin dolaylı olarak faydalandığı kuyumculuk ekosisteminde bu düşüşün yaratacağı etkinin yıkıcı olacağı ifade ediliyor.

 

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde